Rekontextualizace identifikačních znaků a přetvoření krajiny s jejími prvky. Poznámky a svědectví ze slovenského venkova

Autoři

DOI:

https://doi.org/10.26806/hisape.n49.2

Klíčová slova:

Slovensko, nepůvodní vzhled, krajinné prvky, identita, emický a etický přístup

Abstrakt

Článek, zaměřený na slovenský venkov, poskytuje etnografický vhled do rekontextualizace forem identifikačních znaků a způsobů přetváření krajinných prvků v emickém a etickém pojetí. Výzkum přibližuje pohled zahraniční badatelky na vybraný kulturní terén a skupinu. Pozornost je zaměřena na současné aspekty krajiny a její etnografické prvky, jak byly zaznamenány in situ. Tyto prvky jsou zkoumány ze synchronního a chronologického hlediska.

Biografie autora

Dorina Dragnea, National Institute of Heritage

Dr Dorina Dragnea (* 1988) holds a PhD in ethnology and cultural anthropology and works in the Department of Intangible Heritage and Traditional Culture of the National Institute of Heritage, Romania. She has conducted research and held fellowships in Slovakia, Germany, Denmark, etc. Her research interests are focused on intangible cultural heritage, folk religion, material culture, and cultural landscape. She is the author of one monograph, co-editor of two miscellanies, author of chapters in collective volumes and over thirty studies in peer-reviewed journals.

Stahování

Publikováno

2023-12-14

Číslo

Sekce

Studie